Terugblik schooljaar 2023-2024

O3

WAT. EEN. JAAR!

Om te beginnen een shout-out naar projectleiders Maaike en Sander die dit bewogen jaar met passie en drive de projecten én vooral de ontwikkeling van de studenten hebben gestimuleerd en gefaciliteerd. En dat roepen we niet zo snel omdat we het vanzelfsprekend vinden, maar we kwamen er dit jaar achter dat wij, dit concept, misschien wel helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Dus kijken we met extra veel trots terug op afgelopen jaar. Naar de mooie jonge mensen die het ons toe vertrouwden hier stage te komen lopen. Nu door, naar een recap van de drie meest toffe projecten van afgelopen schooljaar.

Fryslan Fungies | In 2023/2024 hebben we met Fryslân Fungies een innovatieve stap gezet richting duurzaamheid samen met kinderen van basisschool IKC de Kinderkoepel.

Koffiedik als voedingsbodem gebruiken voor het kweken van oesterzwammen was niet alleen nieuw voor de leerlingen maar eerder dit jaar ook voor de studenten van O3. Fryslan Fungies is een innovatief bedrijf wat oa. leerlingen op interactieve wijze kennis laat maken met duurzaam ondernemen, de kansen van koffiedik, oesterzwammen kweken, gezonde voeding en nog veel meer en vroeg ons halverwege 2023 een programma te ontwikkelen voor basisschool kinderen. And so we did!

Kinderen van groep 8 hebben we in de laatste week van juni d.m.v. een carrousel systeem laten ervaren hoe je koude en warme gerechten kan maken met oesterzwammen. De oesterzwam kroket die ze mochten proberen smaakte bij de meesten naar meer! Een quiz, het verhaal ‘achter’ fryslan Fungies en het maken van hun eigen growkit om oesterzwammen te kweken, maakte deze kennismaking compleet. Dit alles kon niet zonder de samenwerking met Cafe de Bak in de Blokhuispoort.

Bevrijdingsdag | De viering van Bevrijdingsdag was dit jaar groots en betekenisvol. Samen met onze eigen mensen en de gemeenschap hebben we vrijheid, vrede en saamhorigheid gevierd op een echte O3 manier. Het doel, opgesteld in samenwerking met Bevrijdingsfestival Friesland, deed mensen stilstaan bij het feit dat er oorlog is in andere landen en niet elk land de vrijheid heeft die wij hebben. Een door ons gecreëerde levensechte omgeving, waarin bezoekers doorstudenten gekleed als militair werden begeleid naar een filmpje getoond in een oude woonkamer, deed bezoekers stilstaan en in actie komen bij wat zij zouden doen als er oorlog was en ze zo snel mogelijk zouden moeten evacueren. Deze levensechte ervaring benadrukte het belang van vrijheid en maakte ons bewust van wat écht dierbaar is in het leven. We waren verrast door de opkomst en de verhalen na afloop!

Swetspotten | Een ander hoogtepunt dit jaar was de lancering van de Swetspot. Dit initiatief, in opdracht van de werkgroep Brede vorming van Firda, heeft een nieuwe ruimte gecreëerd voor jongeren om inzicht te krijgen over hun eigen gevoelswereld, levensbeschouwing én die van de ander. Met de Swetspot brengen we jongeren meer bij elkaar en helpen we ze met verbintenissen tussen elkaar. De Swetspot bevat vragen om elkaar beter te leren kennen. Daarnaast is de Swetspot gelanceerd om stil te staan bij mentale gezondheid, omdat de mentale gezondheid van jongeren achteruit gaat en we er graag ons steentje aan willen bijdragen.

Door Antonio Walters