De Swetspot

Home »  De Swetspot

De Swetspot: een potje met luchtige Nederlandse en Friese vragen om het gesprek over mentale gezondheid en veerkracht op gang te brengen. 

We proberen het met velen, op een laagdrempelige manier, het gesprek over mentale uitdagingen aan te gaan. En toch, ergens vinden we dat ook ongemakkelijk want het raakt vaak iets gevoeligs, spannends of soms zelfs verdriet. We zijn met elkaar een beetje bang geworden voor onze mentale en emotionele binnenwereld terwijl die vaak zo interessant en mooi is. Je eigen binnenwereld en die van de ander leren kennen door te delen, brengt de dialoog op gang en versterkt de verbinding met jezelf en de ander. 

Tijdens het werken met de Swetspot deel je over voor jouw belangrijke thema’s. Samen kletsen en ‘swetsen’ met soms de nodige humor, draagt bij aan een veilige aftrap om te komen tot betekenisvolle gesprekken. Met de Swetspot creëren we een voedingsbodem om te komen tot luchtige gesprekken over mentale gezondheid en het stimuleren van veerkracht. 

Wat houdt ‘mentale gezondheid’ in?
Mentale gezondheid gaat over hoe je je voelt over jezelf en anderen, en hoe je omgaat met de tegenslagen in je leven. Het gaat er ook om hoe jij en anderen in de wereld om je heen dit ervaren. Uit onderzoek blijkt dat je mentaal gezond bent als je lekker in je vel zit. Dit betekent dat je je zowel fysiek als mentaal goed voelt. Je bent tevreden met jezelf, je emoties zijn in balans en je voelt je over het algemeen gelukkig en zelfverzekerd. Daarnaast ben je mentaal gezond wanneer je op een gezonde manier met stress om kan gaan, kan genieten van het leven, goed om kan gaan met veranderingen en tegenslagen aankan. 

Waarom vindt Firda ‘mentale gezondheid’ een belangrijk onderwerp?
Een van de belangrijkste pijlers van Firda is Brede Vorming. Daarbij staan brede
persoonsvorming, persoonlijk leiderschap en oog voor diversiteit centraal. Mensen van alle leeftijden worden geconfronteerd met de uitdagingen van deze tijd. Daarom is het van belang dat we ook in het onderwijs aandacht besteden aan de mentale gezondheid van studenten.  

Wat kun je zelf doen om je mentaal gezond te voelen?
Uit onderzoek is gebleken dat beweging goed is voor je mentale gezondheid. Net als buiten zijn; en dan het liefste een combinatie van die twee. Mentaal en fysiek vitaal zijn heeft niet alleen te maken met hoe goed je slaapt of eet, maar ook hoe je in verbinding bent en blijft met anderen. Dus, ga erop uit met je vrienden, de natuur in! Lucht je hart en deel hoe jij omgaat met uitdagingen en of wat jou heeft geholpen.

Wanneer je hulp nodig hebt
Wanneer jij of iemand die je kent ergens mee zit, kun je contact opnemen met onderstaande organisaties. Binnen de schoolmuren van Firda, maar ook daarbuiten zijn er genoeg mensen die jou kunnen helpen.

Studenten Service Centrum (SSC)
Het Studenten Service Centrum zit in de school. Hier kan je terecht voor extra begeleiding. Je kan naar het SSC als je bijvoorbeeld steun zoekt of wanneer je je zorgen maakt over je financiële situatie. Daarnaast kan je ook terecht bij de vertrouwenspersonen binnen Firda wanneer er dingen spelen die je liever niet met je SLB’er wilt bespreken. Je SLB’er kan je doorverwijzen naar het Studenten Service Centrum bij jou op school. 

 • Ben of ken je iemand die ergens mee zit en wil je je hart luchten? Dan kan je
  bellen met De Luisterlijn. Het telefoonnummer van De Luisterlijn is: 088 0760. Via de website www.deluisterlijn.nl kan je ook met hen chatten of mailen. 
 • www.jongerenhulponline.nl : Bij Jongeren Hulp Online vind je meer dan 25
  hulplijnen. Zij bieden anoniem en gratis steun. Dit kan via chat, telefoon en e-
  mail.  
 • Ben of ken je iemand die rondloopt met suïcidale gedachten? Ga naar
  www.113.nl of bel 0800-0113
 • Maak je je zorgen om iemand? Of denk je veel na over problemen in je leven?
  Dan zijn de medewerkers van MIND Korrelatie er voor jou. Zij kunnen naar je
  luisteren en advies geven. Daarnaast kunnen ze je ook doorverwijzen naar
  andere hulp, mocht dit nodig zijn. Je kan ze bellen op het volgende
  telefoonnummer: 0900 1450. Of ga naar de website: https://mindkorrelatie.nl

Wie is O3 Leeuwarden
O3 Leeuwarden is een bedrijf gerund door een team jonge mensen van verschillende opleidingen met diverse kwaliteiten, allemaal onderdeel van NHLstenden en Firda. Projectleiders coachen de studenten die stage lopen bij O3 Leeuwarden in het initiëren, organiseren en verzorgen van verschillende projecten en evenementen voor het onderwijs, de overheid of lokale ondernemers. Met deze activiteiten draagt O3 Leeuwarden al ruim 18 jaar bij aan persoonlijke en professionele ontwikkeling van jonge mensen en positieve impact op de wereld om ons heen.