Kleine liedjes van de band Koester, intiem (rouw)werk van fotograaf Menno de Boer en de lancering van de Koesterkoffer en rouwcafé maakten de opening van de week over rouw en verlies deze ochtend, meer dan bijzonder.
Werkgroep Brede Vorming vroeg na de eerste editie van de rouwlercoaster twee jaar geleden of O3 Leeuwarden een rouwhandleiding wilde ontwikkelen voor docenten. Het eigenzinnige O3 wilde meer. Ze vroegen ruimte voor onderzoek rondom dit thema om verschillende tools te creëren die het gesprek over rouw makkelijker zouden maken. De uitkomsten werden vandaag met docenten, het SCC en andere belangstellenden gedeeld.
Corine Kramer, een van de modellen van de rouw expositie, deelde na het onthullen van haar foto haar ervaringen over drie veel te jonge collega’s die in korte tijd in haar team waren overleden. Haar collega’s en leidinggevenden deden wat ze konden en het protocol was goed gevolgd. Toch vond ze het ontzettend zwaar om direct voor de klas te staan zonder haar lieve collega, miste ze ruimte om te rouwen en om het gemis te delen. Dankbaar is ze voor de ontwikkeling over dit onderwerp van onze organisatie en de manier waarop jonge mensen hebben meegedacht en gewerkt aan deze betekenisvolle middelen.
“Rouwen kan iedereen, maar wel samen”, zo deelde Nynke Spijksma Klinisch psycholoog bij de GGZ, in haar keynote. ‘Taal vinden voor emoties’ vinden vooral jonge mensen vaak een klus. Daar hebben ze ons als volwassenen bij nodig. ‘Zeggen dat ze het goed doen, is los van alles wat je uit de kast trekt, vaak wat ze écht nodig hebben’.
Met tussendoor ontroerende liedjes van Koester en de toch feestelijke sfeer door ballonnen en ruimte voor humor, werd deze bijzondere ochtend voor FIRDA 1 voor in de boeken. En dus gaan we verder de toekomst in. Koesterkoffers op alle vestigingen is de wens. Want als we echt een cultuurverandering in gang willen zetten dan vraagt dat middelen en lef-makers die op alle vestigingen het ongemak en het delen van dat wat je koestert aan willen gaan.
Lancering ROUW & VERLIES